SKILLNADEN MELLAN KC OCH SK KAN PÅVERKA DEMOKRATIN!

Publicerad 2021-11-17 Konstnär Sahar Burhan, belyser i sin artikel olika kryptiska förkortningar för organisationer inom konstområdet. Dessa gör det svårare för konstnärer av utländsk bakgrund att kunna hitta rätt bland konstnärsorganisationer. En av de trösklar som gör det svårare för konstnärer som inte är infödda eller gått utbildningar i landet att fullt ut delta som yrkesverksamma konstnärer i kultursverige.
Bild som belyser demokratiproblemet

Demokratin kan vara farlig, beroende på hur vi använder den!

För några månader sedan fick jag en inbjudan för att bli medlem i KC-Mitt. Jag undrade då lite vad KC-Mitt är? Jag hade hört om KC men visste inte vad det var exakt och sedan glömde jag det på grund av massa andra olika saker som hände i mitt liv. Men när jag väl loggat in på hemsidan för KC-Mitt upptäckte jag att det finns fem olika KC: KC-Nord, KC-Mitt, KC-Öst, KC-Väst och KC-Syd. Jag trodde att jag, som ju bor i Östergötland, tillhörde KC-Öst! Men jag hade fel. Jag tillhör KC-Mitt som representerar regionerna Dalarna, Värmland, Västmanlands län, Östergötland och Örebro. Medan KC-Öst representerar Uppsala län, Stockholm län och Region Gotland.  Hur som helst, efter mycket ansträngning, lyckades jag att förstå och blev medlem i KC-Mitt och betalade medlemsavgiften och nu sitter jag i styrelsen.

Jag upptäckte att KC-Mitt är en mycket bra organisation för bild- och formkonstnärer. Där hittar man bra information om olika saker i Konstlivet, t ex bra och billiga kurser, olika typer av stipendier som konstnärer kan söka och mycket mer. Jag var förvånad över att det tog mig 14 år i Sverige innan jag visste om hur bra var det att bli medlem i KC-Mitt! Jag började tipsa mina kollegor, speciellt utlandsfödda konstnärer, att bli medlemmar där. Jag har skrivit ett inlägg om KC på en Facebookgrupp som jag tidigare skapat där 69 arabisktalande konstnärer i hela landet är medlemmar.

En konstnärsvän hörde av sig och sa att hon och hennes man som är också konstnär ville bli medlemmar i KC-Mitt. De är konstnärer från Syrien och bor i Motala sedan de kom till Sverige ca 14 år sen.  Jag skickade henne en länk och svarade på hennes frågor. Efter några dagar sa hon att de blev medlemmar i KC nu och att hon betalade 200 kronor för sig själv medan hennes man fick betala 1200 kronor. Jag undrade varför han fick betala så mycket mer än henne? Hon svarade att hon inte vet. Kanske han blev medlem i KC-Huvudcentral eller något sådant, sa hon.

Jag undrade över vad det kan vara för misstag som fick henne/dem att betala mycket mer än bara 200 kr. Men efter lite undersökningar visade det sig att denna konstnär blev medlem i SK (Svenska Konstnärsförbundet) i stället för KC (Konstnärscentrum)! Förvirring hade uppstått och han trodde att KC och SK är samma sak!

Jag funderar idag över alla dessa namn och förkortningar.  Hur kan en entusiastisk utlandsfödd konstnär som vill integrera sig i svenska samhället skilja mellan alla dessa olika organisationer och föreningar? Konstnärsnämnden, Konstnärernas Riksorganisation, Sveriges Konstföreningar, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, Konstnärscentrum med flera nätverk och organisationer, och alla har en förkortning!

Min vän och hennes man kunde inte skilja mellan KC och SK. Vilket får mig att fundera ännu mera, när jag hör att många utlandsfödda medborgare röstar på det politiska partiet SD. Stämmer det? Vet den utländska medborgaren verkligen vem hen röstar på när hen står ensam i lilla valbåset? Vet hen verkligen skillnaden mellan SD och SD, alltså mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna?

Sahar Burhan
Bildkonstnär från Norrköping

Bilden DEMOCRACY, Sahar Burhan

Dela