Sista blicken på Konstforum i Norrköping

Publicerad 2021-04-21 Ann-Charlotte Sandelin skriver om sista utställningen på Konstforum i Norrköping. Här slutar en konstutställningstradition som varat, i stenhuset på Saltängsgatan 19, ända sedan 1964. Om Konstforum får en fortsättning på någon annan plats i kommunen är i dagsläget osäkert.
utställningsbild från Konstforum

Vy från ett av Konstforums utställningsrum med Lisa Chaudhuri, Ulf Lundkvist, Bo Olls

Från början till slutet för Konstforum – åtminstone i Stenhuset vid Strömmen. Tjugotvå Norrköpingskonstnärer, varav dryga hälften är i livet, medverkar i den sista utställningen ”En återblick”.

– Vi ville ha med de som var med från början. Plus andra lokala konstnärer som visats här tidigare. Att det är hälften herrar och hälften damer är en ren slump, säger utställningskommitténs Lars Callenbrant som står för både urval och hängning tillsammans med Hans-Ove Hedman.

Bild från Norrköpings konstrundas samlingsutställning

Verk av Lennart Derwinger, Blå torso, textil/collage

Konstforum invigdes 1 april 1964, även året för den stora utställningen NU64. Namnet var signifikant för tidsandan, föreningen skulle vara just en mötesplats, ett forum för konstnärer och konstälskare. Bland grundarna märktes konstnärerna Eva och Per Pettersson, Elis Nord med hustrun Gertie, arkitekten Bo Sandberg och stadsträdgårdsmästaren Stig Hellerström.

– De första åren visade en aktivitet som inte är av samma slag som i dag, det var teatermänniskor, musiker och poeter. Lennart Derwinger sjöng visor, berättade Hans-Ove Hedman för Kultursidan.nu vid 50-årsjubileet 2014.

Många konstnärer fortsatta att vara aktiva i föreningen, om än inte i lika hög grad efter att KIFiN, Konstnärernas intresseförening i Norrköping, bildats under det mer fackligt aktivistiska 1970-talet och fick tillgång till det forna häktet och apoteket Kronan för ateljéer och eget galleri.

Samtidigt gick utvecklingen inom Konstforum mot mer renodlad utställningsverksamhet, med kvalitet i högsätet. Musiken har levt kvar, åtminstone under Kulturnattsvernissager.

foto av tavla målad av Carl Delden

Målning av Carl Delden – Trädgårdsbord.

– Vi hade en idé om Östergötland men begränsade det till Norrköpingskonstnärer av praktiska skäl, förklarar Lars Callenbrant urvalet till ”En återblick”.

Ja, varför gå över ån efter vatten. Det är inte så många år sedan de dubbla jubileumsutställningarna 2014, på våren med återblickar på den nationella och internationella konstscenen medan femtiotalet lokala och regionala konstnärer kunde ses på hösten.

En del av dessa senare namn återfinns i dagens utställning. Att välja och att välja bort är en grannlaga uppgift, inte minst det senare.

Nu aktiva konstnärer – som alla ska ha ställt ut på Konstforum tidigare – har själva fått bestämma sina bidrag, nya eller äldre. Det märks att de valt med omsorg.

Bild från Norrköpings konstrundas samlingsutställning

Vy från ett av Konstforums utställningsrum som visar Stina Hallgren, Marie Liljegren Kreuger

Sprillans nya är Ann-Lis Enlunds svartvita tuschteckningar från vintriga februari. Till de nyare verken hör även Stefan Telemans klassiska kompositörer i ”Musikens ansikten”, som visades i S:t Lars kyrka under Linköpings orgeldagar i höstas.

Utställningsduon har pekat med hela handen när den vänt sig till de bortgångna konstnärernas familjer.

– Vi har frågat efter vissa verk, som Carl Deldens Trädgårdsbord och Lennart Derwingens Blå torso, exemplifierar Lars Callenbrant och öppnar en biografi om konstnären med en detaljbild från torson på bokomslaget.

Bild från Norrköpings konstrundas samlingsutställning

Målning av Monica Frisendahl, Disk

Den siste juni ska Konstforum ha flyttat ut ur kommunägda huset, förskolan på bottenvåningen behöver växa. Norrköpings kommun har föreslagit kulturkvarteret Hallarna alternativt en lokal i Hemgårdens kvarter, fortfarande nära Strömmen.

Mycket hänger på ekonomin, räcker kommunens föreningsbidrag till hyran? Även om det finns minst lika många konstnärer i dag som i går är galleriverksamhet inte samma bärande affär som på den tiden då varje medelklasshem skulle ha god konst på väggarna.

Bild från Norrköpings konstrundas samlingsutställning

Lars Callenbrant har arbetat med Konstforums sista utställning i Stenhuset.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Frilansande kulturjournalist, redaktör för Kultursidan.nu 2010–2019
Foto: Nils-Göran Tillgren
Konstälskare, fotograf för Kultursidan.nu 2014–2019

 

KONSTFORUM
Saltängsgatan 19, Norrköping

En återblick
10 april–2 maj 2021

Åke Bjurhamn
Liisa Chaudhuri
Carl Delden

Lennart Derwinger
Ann-Lis Enlund
Jan Erik Frisendahl
Monica Frisendahl

Fritz Grahn
Alexander Hadad
Stina Hallgren
Berit Hammarbäck
Åsa Kummu
Marie Liljegren Kreuger
Wilhelm Lindvall
Ulf Lundkvist
Bo Olls
Eva Pettersson
Per Pettersson
Anna Sandell
Ann-Mari Tamminen Meuller
Stefan Teleman
Lena Wahlstedt

LÄNKAR

Konstforum i Norrköping hemsida Facebook

Kultursidan.nu om Jubileumsutställningarna 2014 Vår Höst

Dela