Norrköpings första konstrunda

Publicerad 2021-03-29 Lotta Sandelin kulturskribent, rapporterar från Norrköpings första konstrundas gemensamma utställning på Nedre Spiralen som pågick mellan 22 och 28 mars 2021. Tjugotre etablerade konstnärer plus sju från Ung Konst Öst ställer ut tillsammans.

Platsen är Nedre Spiralens köpcentrum

Norrköpings konstrunda

Samlingsutställning

22–28 mars 2021

NORRKÖPINGS FÖRSTA KONSTRUNDA
Pandemi pågår. För första gången på månader har jag cyklat in från min stadsutkant till Norrköpings centrum, närmare bestämt (Nedre) Spiralen, och, Norrköping konstrunda. Den var påtänkt redan förra året men ställdes in. Nu görs ett nytt försök och många, men inte så många som det finns konstnärer i vår stad, hänger på. Tjugotre etablerade konstnärer plus sju från Ung Konst Öst ställer ut tillsammans.

Munskydd på. Samlingsutställningen ligger i köpcentrets hjärta, där alla entrékorridorer möts. Där det tidigare varit en butik får ett verk per konstnär ta plats på väggarna under en veckas tid, från i måndags fram till nu på söndag.

Kärt återseende! Om jag nu menar konstnären och Kronans tidigare gallerist Alexander Hadad som vaktar utställningen, enskilda konstverk jag sett tidigare eller konsten som sådan, den som visar mig att det finns många sätt att se, begrunda och beskriva världen.

Då är varje nytt verk och varje ny konstnär en ny och givande bekantskap. Här är mest måleri, lite grafik, fotografi och objekt.

Lena Lundström med sin graalvas.
Lena Lundström visar sin graalvas.

Glaskonstnären, teater- och museiscenografen Lena Lundström är också på plats. Hon lyfter sin tunga graalvas och berättar om det likaledes tunga arbetet med glasämnet som byggs i lager, motivet som blästras och färgläggs innan objektet ännu en gång eller flera får pålägg av glasmassa. I effektiv tid en veckas arbete.

– Jag ska till Kosta nästa vecka, har fått en fyratimmarsslot, säger Lena Lundström som blåser sitt glas själv och får stå i kö till de heta ugnarna i Rejmyre och Kosta.

Resultatet som nu vilar i hennes händer skimrar djupt i olika färger. Därinne möts iskalotternas symboldjur, isbjörnen från norr och pingvinen från söder. Båda lika hotade av klimatförändringarna.

 

verk från Norrköpings konstrundas samlingsutställningen

Verk av:
Margareta Brandin – Iris, Dani Slipicevic -landskap 1, Sanna Kooz – Ibland händer det att de ser varandra (skulptur) Bo Olls – Beatrice nr 2

Margareta Brandins Iris bjuder in med varmt rött och gult mot grått och blått i abstrakt måleri. Bredvid hänger Dani Slipicevics abstrakta Landskap I, himlen är ovädersdunkel och det som kanske är träd, kanske är hus, står svart mot den mörknande marken. Tidigare har han haft en upplyst cirkelplan i sina landskap, nu är den borta men himlen har fått större uppmärksamhet. Framför väcker Sanna Koosz små ömsint skapade och skröpliga lerfigur Ibland händer det att dom ser varandra … medkänsla.

Bo Olls grafiska verk Beatrice 2 ger med sin högsmala beskärning glasmålningens känsla. Nej, inte ett helgon, snarare konstnärens musa. Bo Olls har tidigare gjort en hel utställning där han arbetat med det sekelgamla fotografiet.

bild från Norrköpings konstrundas samlingsutställning

Lena Lundström graalglas – Amor vincit omnia, Anna-Stina Gerdin – Gudinna, Andreas Gustavsson -Avfärd, Marie Liljegren Kreuger – The west coast blues, Kennet Stannerklint – Frihet under ansvar

En Gudinna med majestätisk huvudbonad mot mörkt purpurfärgad himmel. Anna-Stina Gerdins lägga-dit-och-ta-bort-ekollon-och-små-frön-ur-färgen-måleri handlar ofta om sagor och mystik, en magisk värld. Intill, ibland känns utställningsrummet trångt, hänger Marie Liljegren Kreugers The west coast blues, ett kraftfull måleri med färgfält som bygger bilden med och mot varandra i gula och beiga nyanser. En kvinna i kapuschong på höstpromenad? Något helt abstrakt? Under de båda binder Andreas Gustavssons Avfärd med (orientaliskt) flödande rött mot svart.
Kennet Strannerklints Frihet under ansvar skapar filmisk spänning med öppen kamera där okända gestalter rör sig i nattens stilla gaturum.

Mikael Gustavssons skulptur - Utvecklingsförstörd

Mikael Gustavssons skulptur – Utvecklingsförstörd

Underbart bitsk är Mikael Gustavssons lilla skulptur Utvecklingsförstörd. Och då är det inte figuren med rullatorn och gamla telefonen som han syftar på. Tror jag i alla fall. Det handlar snarare om ett samhälle som tror så blint på modernitetens framsteg att det mänskliga bemötandet och kärnan i själva uppdraget förloras.

bild från Norrköpings konstrundas samlingsutställning

Mikael Gustavsson – Utvecklingsförstörd (skulptur t.v.) Åke Bjurhamn – Search for New Land, Kerstin M Lindgren – Tillsammans, Jonny Olsson Grundström – Och jag sluter mina ögon, Louise Waite -Before I die I shall bake a museum (objekt t.h.),

Färgekvilibristen Åke Bjurhamn är redo att gå till sjöss. Tidigare har han målat, bland mycket annat, landskap med slott eller gårdar nära sjöar. Nu väntar en tremastare på att sätta segel i hans Search for new Land. Om vilket Kerstin M Lindgrens blåtonade fåglar Tillsammans kan ha något att säga där de småpratar strax intill.

Jonny O Grundströms Och jag sluter mina ögon är en målning, känslan av långtidsexponerat fotografi till trots. Grunden är foto men går jag nära ser jag måleriet. En stämning av förr i tiden med de två ljusa gestalterna i det förbiilande landskapet.

Bild från Norrköpings konstrundas samlingsutställning

Louise Waite -Befor I die I shall bake a museum, Anne-Britt Strannerklint – Tröst och avstånd

Två små runda objekt och en lång, lång titel. Before I die I shall bake a museum: Göteborgs konsthalls dörrknopp. Louise Waite skulpterar den klotrunda i bröd, det ser hållbart ut.

Anne-Britt Strannerklints Tröst och avstånd är speciell med baddräktsklädd flicka och en äldre kvinna i ett landskap i norrländska (?) färger mot vit himmel. På ömse sidor om paret står höga blå blommor och ger scenen en rituell prägel.

Bild från Norrköpings konstrundas samlingsutställning

Agneta Östlund – Follow that car, Berit Hammarbäck – Solitär, Ann-Lis Enlund – På havet.

Agneta Östlund lyfter ögonblicket. Som i en blink projiceras Follow that car, ett utsnitt från backspegeln à la amerikansk 1960-talsfilm, mot knallorange bakgrund.

En mild dimma i pärlemor är Berit Hammarbäcks Solitär. Fram tränger spiraler, ett rödrosa moln och Hercule Poirots mustascher, om det inte är en entrémarkis.

I kontrast mot Bjurhamns ankrade skepp på förra väggen har Ann-Lis Enlunds ensamma seglare redan satt kurs På havet. Storsegel, toppsegel och spri söker vind på det stilla vattnet. Ödesmättad svart kontur mot djupt himmelsrött och blått som går mot vitt i horisonten.

Alexander Hadad visar skulpturen Existens

Alexander Hadad visar skulpturen Existens

Vad allt bär inte Alexander Hadads tålmodiga och starka sköldpadda på sin rygg i Existens. Jordgloben, föreslår jag. Drömmar svarar han, tillvaron i coronatid, ja själva Livet föreslår en tredje via allestädes närvarande sociala medier. Jag vet också att sköldpaddan finns i skapelsemyter och att Alexander Hadads fabeldjur är mycket personliga och alldeles underbara.

Ett slott vid bergets brant, med hösten flyger löven bort som i fåglars flykt – Fall. Lena Svedjeholms bilder som gärna associerar till det italienska byggs i färgmosaik och kännetecknas av sin lyster.

Åsa Kummu toppar sista trippeln som hängts på höjden. Träd är skapad av tunna svarta linjer mot ljusblekt papper. En röd liten cirkel, som i japanskt tryck. Några linjer mjuknar, avklippta trådar. Raffinerat, så säg.

Anneli Lindberg arbetar både med textil och foto, i Hoppa hage möts de. På en stenläggning där barn ritat och skrivit med kritor har hon lagt ut små virkade verk, dukar och grytlappar. Charmfullt möte över gränser.

City-Kaj av Hanna Adolfsson väver ett intensivt mönster av dova färger. Ovanpå flyter sirliga slingor i vitt, som skrivet på ett okänt skriftspråk.

 

Bild från Norrköpings konstrundas samlingsutställning

Deltagare från Ung Konst Öst bjöds in att delta på samlingsutställningen. Renée Allison – Han på hörnet, Saga Eriksson – Karantän, Sissi Mathisen – Bara en till, Carolina Thedén – Flykten (skulptur), Madeleine Borinius – Splittrad, Emilia Bauer – utan titel, Elin Palmgren – Utan titel.

Ung Konst har sin egen hörna – unga konstnärer med överraskande mognad vad gäller tanke, gestaltning och utförande.

– Det är en fin inbjudan från Norrköpings konstrunda att vilja ha med unga jämte etablerade. Jag tror det är det vi ska göra för att få någon återväxt i länet!
Det menar konstkonsulent Lena Wiklund, Östergötlands museum, som själv jobbat för att låta unga konstintresserade utveckla sitt skapande genom Ung Konst Öst.

Mångtydiga Flykten av Carolina Thedéen står svart och stark på en piedestal varifrån den femvingade fjärilen eller varför inte propellern kan ge sig av när som helst.

Skulptur Flykten av Carolina Thedée

Carolina Thedéens skulptur – Flykten

Tydlig samtidkommentar är suck-satiren Karantän av Saga Eriksson.

Pandemitid eller inte, Renée Allison fångar ensamheten så väl i Han på hörnet, som står bortvänd i vrån medan gräset växer utanför. Madeleine Borinius Splittrad med munnar, ögon, näsor och öron, påminner om informationsflödets kaos.

Cissi Mathiesen varnar för tobakens faror, tror jag i alla fall, i fyndiga Bara en till. Medan Emilia Bauer och Elin Palmgren båda använder Utan titel i sina verk, Emilias suggestiva flöde av bilar lyser sin väg ut ur nattstaden och Elin låter uttrycksfulla händer mötas.

I helgen gavs även möjlighet till coronasäkrad fördjupning. Ateljéerna öppnades hos konstnärer på Galleri Kronan, Plankgatan 18, och i Kulturkvarteret Hallarna där flera konstnärer fanns i Företagsateljeerna och i en lastbil på innergården. Även Konstforum Norrköping upplåter lokaler som pop up-ateljé.

 

Text & foto: Ann-Charlotte Sandelin

Frilansande kulturjournalist, redaktör för Kultursidan.nu 2010–2019

 

LÄNKAR

Norrköpings konstrunda https://pekingrunda.se

Ateljéer i Galleri Kronan http://www.gallerikronan.se/kifin/kronan/

Ateljéer på Plankgatan 18 http://www.gallerikronan.se/kifin/plankgatan/

Konstforum i Norrköping https://www.konstforumnorrkoping.se

Företagsateljéerna i Kulturkvarteret Hallarna https://www.hallarna.org/foretagsateljeerna.php

Ung Konst Öst https://ostgotakonst.se/unga-konstnarer/

Dela